Ca să nu existe neînțelegeri, de la început îți spun că acest articol este despre mâncare, ca să nu aud apoi vorbe că nushce și nushcum că ce-i cu povestea asta mâncăcioasă cu hrană multă, bună, necumpătată, din belșug, Înfulecatã cu poftă, cu mânecile suflecate, stinsă cu vin și aprinsă cu vorbe.

Dacă ți-e foame, eu te sfătuiesc să nu citești acest articol, pentru că multe primejdii o să te pască: ba sub formă de foame, ba chiar sub forma unor chiorăieli de mațe și gânduri care o să te facă să dai iama prin frigider. Așa că dacă nu ești mâncat bine, la revedere, sper să ne mai vedem la următoarea poveste.

No bun, tu cititorule curajos care nu se teme de-o farfurie, două de potol, dacă ești prin Veliko Târnovo, să treci și pe la Shtastliveca (habar nu am cum se pronunță) și să iei un loc pe terasă, care e închisă – deci nu se poate fuma, dar se poate PRIVI panorama care e de poveste. Sună înainte să faci rezervare pentru că altfel nem locuri.

Așadar, am zis să încercăm tot de la A care e vită, porc, rață pân’ la Z care e pește. S-a băut vin bulgăresc, impresie tare bună a făcut vinul roșu Zahir – Alicante Bouschet, dar nici ăla alb nu a fost de lepădat.

 

Deci avem așa:

  • Salată de roșii decojte cu mozzarella și o salată mediteraneană cu mix de salate verzi, roșii cherry, roșii uscate, parmezan + dressing din citrice și capere.
  • Fillet de porc glazurat cu gem de măceșe + o salată cu salată, căpșuni, brânză cu mucegai, alune și frișcă.
  • Rață glazurată cu struguri, muștar, mascarpone, servită cu un piure din cartofi dulci și morcovi.
  • Vită cu ciuperci și cartofi la cuptor.
  • Biban crocant cu tzatiki.
  • Felii de porc julien cu vânătă și ardei Kapia, ușor picanți, usturoi, iaurt și alune.

Fun facts:

Orașul Veliko Târnovo i se mai spune și orașul Țarilor.

Mish Mash este una dintre mâncărurile tradiționale bulgărești și e făcută din jumi ardei kapia cu roșii și juma din brânză, e light și bun.

Cred că sună un pic bizar dacă zic în încheiere poftă la povestit să aveți, dar aia e, îmi asum.